En tro for hverdagen

Sarepta Bibelskole var nylig på utreisehelg i Barcelona-området. Fredag ettermiddag tok vi turen til et av Spanias største universiteter som ligger i utkanten av byen. Her skulle vi delta på bibelstudie sammen med det kristne studentlaget.

Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) har om lag 40 000 studenter. Fem av dem hadde møtt opp for å være med på bibelstudiet denne ettermiddagen. I tillegg kom det to studenter fra en annen campus for å få med seg denne samlingen. I følge nettsidene til den spanske lagbevegelsen er gjennomsnittlig størrelse på studentlagene nettopp sju studenter.

En av de frammøtte, Juan (24), tar en mastergrad i webdesign og har tatt en pause fra oppgaveskrivingen for å være med. 
– Jeg ble invitert med på leir med studentlaget i sommer. Jeg var ikke klar over at det var kristne møter på universitetet, men siden i høst har jeg prøvd å få med meg alle samlingene, forteller Juan.

Iñez (19), som i likhet med Juan er født og oppvokst her i Catalonia, har avsluttet siste forelesning for over en time siden. Likevel ble hun igjen for å få med seg bibelstudiet. 
– Jeg er med i en menighet, og jeg føler meg veldig hjemme der. Samtidig er dette fellesskapet annerledes, her får jeg hjelp til å leve ut troen min i studenthverdagen.

Bibelstudiet denne gang er fra Johannes 4 hvor Jesus møter den samaritanske kvinnen ved brønnen. Etter såkalt «induktiv» bibellesning, deltar alle i samtalen. Leder David har forberedt noen spørsmål som danner grunnlag for studiet. Timen vi har til rådighet går fort, og vi avslutter samlingen med bønn for hverandre, studenter og lærere her på dette universitetet som blir regnet for å være et av Spanias aller beste.

Etter bibelstudiet får vi spise middag med studentene i kantina. Jeg kommenterer at kantina er grådig svær. Da kommer det kjapt fra Juan: – Det finnes sju til av dem her på området!
Mens vi spiser linsesuppe og makaronigryte, går samtalen om studentenes hverdag. Ei forteller om læreren på sosiologi-forelesningen som omtalte evangeliske kristne i samme gruppe som mormonere og Jehovas vitne («de er alle protestanter»). Kunnskapen om kristendom og Bibel er lav, veldig få av deres medstudenter er aktive i den katolske kirken.

studentlag,barcelona
Noen av studentene sammen med Felipe og våre volontører.

En annen student forteller om oppveksten i et lita bygd her i Cataluña. Foreldrene var ateister og den eneste referansen den unge jenta hadde til «kirke» var den katolske kirkebygningen på torget. I etterkant av at besteforeldrene døde brått, tok hun til Internett for å finne svar på livets store spørsmål. Her kom hun over en video med en kristen sang av Hillsong. Gjennom sangen opplevde hun at Jesus møtte henne. Hun kjente ingen kristne, men fikk tak i en Bibel på bokhandelen. I dag, tre år senere, er hun med i et kirkefelleskap og er også fast med i studentlaget.

Vi får også si noen ord om Sarepta Bibelskole mens vi «henger» i kantina. Studentene innrømmer at de aldri har hørt om Sarepta. En av dem tar opp telefonen og trykker på «Følg»-knappen Sarepta har på Instagram.
– Dere får reklamere på Instagram, foreslår han.

Klokka har rukket å bli fire, vi skal videre på husmøte på en annen kant av byen. Før vi forlater campus tar vi avskjed med denne fine gjengen. 
– Dere er hjertelig velkommen tilbake hit når dere måtte ønske, og gjerne også til et av de andre universitetene her i Barcelona. Si endelig i fra hvis jeg kan hjelpe dere med noe!, avslutter David.

(Illustrasjonsfoto: Adobe stock)