Første jul i fremmed land

I løpet av 2022 har over 160 000 flyktninger fra Ukraina fått midlertidig opphold i Spania. Bare i Valencia-regionen teller de ukrainske flyktningene like mange som i hele Bodø by (42 000). En lørdag ettermiddag tett oppunder jul fikk vi bli kjent med en av familiene som har reist den lange veien mot sør.

I siste nummer av Sareptanytt kunne dere lese om Sylvia og arbeidet hun driver for vanskeligstilte i Alicante. Gjennom denne kontakten fikk vi rett før jul invitere en ukrainsk familie samt en spansk alenemor og datteren til juleverksted på Centro Sarepta.

Små og store pynter juletrær.

Etter at Maileen på kjøkkenet hadde servert makaronigryte til lunsj, rigget vi oss til utendørs med saks, lim og glitter. Familiens 16-åring fungerer som tolk når sosialarbeider Paola forklarer hvordan juletrærne av isopor kan dekoreres. Sammen med de yngre søsknene har 16-åringen allerede lært seg en god del spansk etter å ha gått i mottaksklasse sammen med andre barn som kommer til Spania uten å snakke språket.

Mens vi dekorerer og glitrer isopor-trærne, forteller sjubarnsmor Kateryna om hvordan familien først flyktet fra Donetsk til hovedstaden etter at krigshandlingene startet i 2014. De bodde i Kyiv fram til den russiske krigsmaskinen rullet inn for fullt i starten av 2022. Sammen med sine sju barn kom ekteparet til Spania, et nytt språk og en ny kultur. Etter norske forhold bor de trangt og kummerlig, uten en strime av dagslys innendørs. Men familien tror de er her med en hensikt.

Det viser seg at pappa Oleksiy har undervist i over 20 år på en evangelisk bibelskole. Her har han vært med på å utdanne evangelister og misjonærer som reiser til tidligere Sovjet-stater. Etter at barna ble større har mamma Kateryna vært aktiv som sekretær i menigheten de var en del av i Kyiv. I Spania har familien et ønske om å gjøre en forskjell for andre ukrainere. De har derfor startet et husfelleskap hvor de inviterer med seg folk de kommer i kontakt med. Eldstedatteren på 20 år forteller at hun ønsker å bli misjonær på heltid.

Juletrærne fikk bli med hjem til Alicante.

Familien tar mange bilder både i hagen og inne på senteret hvor volontørene har pyntet til jul. Foreldrene gir uttrykk for at denne dagen har vært et pusterom for både små og store som er spente på hvordan den første julefeiringen i Spania blir. Mens de yngste tar seg en kamp ved bordtennisbordet tar vi andre en runde på senteret. Kanskje kan vi få til en liten leir for ukrainere i løpet av året? Før Felipe kjører dem tilbake til Alicante ønsker de å synge for oss. Hele familien stiller opp og synger a cappella. Det klinger vakkert mellom de tjukke veggene på Sarepta når familiekoret stemmer i. Oleksiy forklarer at sangen handler om julen og om at Jesus må få bli stor.

Vi gleder oss over å ha blitt kjent med familien og håper vi kan fortsette å bli kjent med hverandre i 2023.