Ny nedstengning


Madrid har i flere uker hatt en stigende smittekurve, i forrige uke lå smitteraten på 563 personer per 100.000 innbygger, mens snittet i øvrige Spania er under halvparten.

Strenge regler. I følge statskanalen RTVE har 7000 politifolk fått i oppgave å kontrollere bilister samt reisende på jernbanestasjonen og flyplassen. De skal også sørge for at personer som reiser fra en bydel til en annen, har gyldig grunn. Har de ikke det, risikerer de bøter på minimum 600 euro. Det er blant annet lov å dra på jobb, skole og planlagte avtaler med lege.

Nasjonaldag. Denne helgen var en av de store utfartshelgene her i Spania. Mandag 12. oktober er landets nasjonaldag, og slike langhelger benyttes gjerne til å reise ut til kysten eller til feriehuset på landsbygda – for de som har mulighet til det. Kystbyen Benidorm, som ligger et kvarters kjøretur fra Centro Sarepta, har i helgen mottatt tusenvis av turister fra hele Spania, også en og annen fra Madrid som kom seg ut før unntakstilstanden ble iverksatt.

Med boksehanskene på. De lokale myndighetene i Madrid har lenge motsatt seg statlig styring av smitteverntiltak. En uke i forveien hadde de gått med på å innføre strenge tiltak etter kraftig press fra regjeringen. Høres det kjent ut? Ja, uenighet mellom lokale og sentrale myndigheter om hva som er de riktige smitteverntiltakene er ikke særegent for Spania. Men der helseminister Høie og byrådsleder Johansen kanskje kan sies å ha bruset med fjærene, er boksehanskene for lengst tatt på i spansk politikk.

Spanias president Pedro Sánchez og regionspresident Isabel Díaz Ayuso har hatt to av hovedrollene i dramaet de siste ukene. Bildet er tatt i september. (Foto: Den spanske regjeringen)

Runder i retten. Ordskiftet preges av lav tillit og syrlige meldinger formidlet via Twitter. Lokale myndigheter føler seg overkjørt og viser til at smittetallene har stabilisert seg og er på vei ned. Regjeringen på sin side hevder regionspresidenten er lite samarbeidsvillig, ikke svarer på telefon (sic!) og ikke tar smittetallene alvorlig nok. I første omgang ble regionsmyndighetene reddet av gongongen. Øverste domstol i Madrid-regionen mente bevegelsesfriheten ikke kunne innskrenkes uten videre, og tiltakene gikk fra å være pålagt lov til anbefalinger. Men da regjeringen fredag formiddag bekreftet at de ville iverksette unntakstilstand, var det ingen vei tilbake. I alle fall fram til neste runde i rettsvesenet.

Blir vi som de andre? Konspirasjonsteorier à la «QAnon» og protester mot å bruke munnbind har heldigvis fått lite fotfeste her på den iberiske halvøy. Men det har vært til dels store demonstrasjoner både i Madrid og i andre byer mot nedstengning og restriksjoner. Turist- og utelivsbransjen er hardt rammet, i Madrid kan ikke restaurantene ta inn nye gjester etter kl 22. Dette har provosert mange spanjoler som vanligvis nyter sin tapas og vin i sene kveldstimer. «Skal vi virkelig bli som Berlin og London hvor de spiser middag tidlig på kvelden?», spør et av intervjuobjektene i avisen El País, han frykter restriksjonene vil endre den spanske kulturen.

Skjermbilde fra en av helgas gudstjenester i Madrid som ble overført på nett.

Gudstjenester på nett. Ikke navngitte kilder har reagert på at kirkene bare får fylle lokalene med en tredel av vanlig kapasitet, mens restauranter, bingohaller og opplæringssentre får bruke halvparten av sin kapasitet. Veilederen om smittevern oppfordrer til å holde møtene «så korte som mulig» for å hindre smitte. Sammen med avstandskravet på 1,5 meter og forbudet mot å krysse bydelsgrenser, har det gjort at flere kirker velger å holde stengt de neste par ukene. I stedet er man tilbake til gudstjenester på nett, som mange også har drevet med helt siden mars, melder nettstedet Actualidad Evangelica.