Hjemløse – Evangeliet

På vores udrejse til Barcelona med Centro Sarepta fik vi et meget konkret billede på, hvad evangeliet er, og hvordan Gud handler nådigt med os.

To morgener besøgte vi Frelsens Hær (Frelsesarméen) og hjalp dem med uddeling af morgenmad til hjemløse. Fra klokken 6 om morgenen er køkkendamen fra Filippinerne i gang med at forberede, lave kaffe og stille frem. Kl. 8.30 åbnes dørene og ind strømmer en stor flok mennesker, som har sovet på gaden, i opgange eller i parkerne. De er samfundets udskud og har ingen status. Nogle slås med misbrugsproblemer, andre med sygdomme eller økonomisk ruin. Nogle er udlændinge, der er sunket til bunds i samfundet, fordi de ikke kan finde arbejde.

Men hver morgen kan de komme til Frelsens Hær og spise sig mætte og få varm kaffe. Og ikke nok med, at de får brød og kaffe. Det er de lækreste croissanter fra et af byens bedste bagerier, der serveres for de forhutlede og udstødte mennesker. Frelsens Hær har en aftale med bageriet om, at de får al deres overskudsbrød fra den foregående dag. På den måde undgår bageriet madspil og hjælper samtidig Frelsens Hær og deres brugere. Så de hjemløse, der skal kæmpe sig igennem endnu en dag, får lov at begynde dagen med et festmåltid. Og derudover får de omsorg og positiv opmærksomhed uden fordømmelse fra de ansatte og frivillige i Frelsens Hær.

Det er evangeliet illustreret med levende mennesker! For over for Gud er vi alle som disse hjemløse. I os selv er vi uden for Guds rige, uden for fællesskabet med ham, uden håb i denne verden. Men i sin kærligheds rigdom inviterer Gud os helt gratis til at tage del i festmåltidet i hans rige. Han siger: ”Kom til mig, alle I, som tørster, her er vand. Kom og få mad og drikke, selvom I ingen penge har. Kom og tag for jer af retterne. I kan købe vin og mælk uden at betale.” Esajas 55,1 (Bibelen på Hverdagsdansk).

For Jesu skyld, fordi han har betalt alt for vores frelse, får vi lov at sætte os til bords og helt gratis få del i hans nådes festmåltid, ligesom de hjemløse helt gratis får del i den dejligste morgenmad. Mødet med de hjemløse, der spiste lækre croissanter mindede mig om, hvordan de sidste skal blive de første, og hvordan Gud handler nådigt med os alle.

Roar Steffensen, lærer på Centro Sarepta

Bilder: Privat foto