Allehelgensleir i Silverdalen

Silverdalen er ei lita bygd midt inne i skogen i Lønneberget sokn, øst i Småland og sør i Sverige. Mange i Norge har vokst opp med Astrid Lindgrens bøker, hvor Emil fra Lønneberget for mange kanskje er den aller mest kjente.

Silverdalen er ei bygd med noen hundre innbyggere, hvorav de aller, aller fleste i årevis arbeidet på bygdas papirbruk. Da dette ble lagt ned i 2002, og folket således ble stående uten arbeid, var det forholdsvis kritisk for mange av bygdas innbyggere..

Hit til Silverdalen var det noen kristne familier som ble enige om å flytte først på åttitallet. Mange ble velsignet med store barneflokker. Det ble etablert en kristen friskole i bygda i 1985, og fire år senere ble en luthersk forsamling konstituert. Det lutherske kapellet som opprinnelig var et forsamlingslokale hvor pinsevenner hadde hatt virksomhet, ble kjøpt og satt i stand. Huset har nå i 30 år stått som et lys og et vitnesbyrd midt i bygda.

26 år på rad har det vært allehelgensleir i Silverdalen. Dette året var jeg selv så heldig å få være med som forkynner. Det ble tilbakelagt et betydelig antall kilometer med buss og tog for å komme seg nordover fra Spania, men det ble et rikt møte til fornyelse og nytt mot, også i egen tjeneste. 177 deltakere var påmeldt dette året, og en enorm praktisk innsats lagt ned for å få arrangementet til å flyte. Årets tema var: ”Dig Jesus bjuder”. Det var fantastisk å møte så mye ungdom og unge familier samlet til hørelsen av Guds ord. Mange av disse har selv vokst opp i Silverdalen, og kommer hvert eneste år tilbake i allehelgenshelgen med egne familier og venner for å få med seg leiren. En av forsamlingens pastorer satte også ord på den glede det var å se at mange fant veien tilbake til sitt barndoms åndelige hjem.

Den lille lutherske forsamlingen i Silverdalen er en av forsamlingene som er med og støtter Sarepta sitt arbeid både i forbønn og givertjeneste. Det fyller oss med dyp takknemlighet, og det er godt å få holde varm kontakten med gamle venner, samtidig som det er stort å få bli kjent med nye misjonsvenner. Jeg reiste glad tilbake. På toget på vei tilbake til Spania ble det noen timer med gotisk svensk over Huhn´s postille, som ble lagt meg i hendene siste kvelden i Sverige.

Vi ønsker våre svenske venner alt godt i deres liv og tjeneste for evangeliet.

Bilder: JTOlsen