«…Enormt behov for evangelisk forkynnelse….»

Denne uka er Centro Sarepta på utreisehelg i Andalucia. Guadix, Granada, Córdoba og Sevilla står på reiseruta. Totalt fem uker av vårt undervisningsår er satt av til utreiser rundt om i Spania og enkelte naboland. Ofte er det oppsøkende virksomhet, husmøter og besøk i evangeliske kirker og ulike diakonale prosjekter som står på programmet. Denne gangen er vi seks stykker som er på tur. I går ettermiddag ankom vi sjarmerende Guadix, en liten by med rundt tyve tusen innbyggere. Mange tusen av disse bor i grotter eller huler inne i fjellet. For noen år siden var det stort sett bare de aller fattigste som bodde slik, men etter hvert er det blitt mer og mer populært å bo på denne måten. I dag finner man mange fantastisk flott oppussede grotter her i området. Den store fordelen med å bo i huler er at temperaturen innendørs er stabil hele året, og at det derfor ikke er behov hverken for oppvarming på vinterstid eller air-condition på sommeren. Det ble selvsagt overnatting i hule også på oss i natt, noe ingen av oss tidligere hadde gjort. Før vi gikk til ro tente vi grillen utenfor hula og hadde et fantastisk måltid klokka elleve på kvelden.

I går kveld fikk vi være med på bønnemøte i den evangeliske kirka her i Guadix. Det er kun ei evangelisk kirke her i byen. I de mer enn førti omkringliggende landsbyene finnes det ikke ei eneste evangelisk kirke. Vi møtte en gjestfri og fin flokk på rundt ti stykker, og fikk høre om oppstarten. Rundt årtusenskiftet (det siste) kom det et ektepar fra Salamanca for å bosette seg her i byen. De levde som frimodige Jesu vitner og arbeidet i mer enn ti år ut i fra sitt hjem, før de omsider flyttet inn i et enkelt kirkelokale beliggende midt i sentrum. Det har således ikke vært evangeliske kirker i området rundt Guadix i mange hundre år frem til for bare noen få år siden. Ekteparet fra Salamanca har flyttet videre til Zamora, nord i Spania, hvor de er i ferd med å bygge opp et nytt arbeid helt fra grunnen i et område hvor det er minimalt med evangelisk virksomhet. Arbeidet i Guadix ledes nå av to meksikanske ektepar.

Guadix

Det gjorde inntrykk å høre vitnesbyrdet fra ei av damene som kom i går kveld. Hun hadde kommet til tro på Jesus for ti år siden, etter å ha levd nesten et tiår i dype depresjoner hvor alt var helt mørkt. Et enkelt og personlig vitnesbyrd fra et argentinsk ektepar hadde fått tenne lys i hennes liv. ”Det ble et helt nytt liv”, var hennes vitnesbyrd. Etter å ha prøvd å kaste ut mannen i flere år uten å lykkes, så fikk hun en dyp nød for at han måtte bli frelst. I åtte år hadde hun daglig bedt for ham, uten at det var spor av annet enn forakt og avvisning. Men hun fortsatte med å be. I går kveld satt også hennes mann i kirka og ba. Han hadde blitt frelst for to år siden.

Under bønnemøtet hørtes stille gråt, og sukk som steg opp til nådens trone. Igjen og igjen var det ei setning å høre. ”Gracias, Cristo!” (Takk, Kristus!).

Vi ble utfordret til å si litt om Centro Sarepta i løpet av kvelden. Det er flott å få knytte stadig nye kontakter rundt om i Spania, og få invitere til kortere eller lengre opphold på vårt bibel- og opplæringssenter i Alfaz del Pi. Etter møtet inviterte det meksikanske pastorparet på tapitas på en av byens kaféer. Her fikk de sette ord på sorger og gleder i sin daglige tjeneste, og løfte frem det enorme behovet for kristen forkynnelse som finnes i området.

I dag går veien videre til Sierra Nevada og husmøte hos en nordafrikaner og tidligere muslim i Granada.