Husmøte i Barcelona

Vi sitter i ei romslig leilighet med en fantastisk beliggenhet midt i Barrio Gótico i Barcelona. Vi er på utreisehelg med Centro Sarepta. Det er fredag kveld. Rett utenfor døren er det fullt liv i gatene. Høsten har kommet også til Catalunya, og etterhvert som kvelden skrider frem trekker de fleste innendørs. Kaféer og de mange sjarmerende spisesteder i denne verdenskjente gotiske bydelen er overfylte. Det samme er mer diskrete lokaler hvor stoff og alkohol flyter, og utroskap florerer. Tusenvis av mennesker er ute på leting etter noe som kan berike deres liv, noe som kan fylle deres trang. For noen tusen år siden stod det en vis konge og betraktet alt som hender under solen. Han la merke til alt strev og søken i et menneskes liv. Og så sier han det så utrolig treffende; ”Sjelens sult blir aldri stilt” (Fork. 6.7). Eller som det står i en annen oversettelse: ”Likevel får han aldri stilt sin trang”.

Vi er altså på husmøte. Midt i den lille flokken av tilhørere sitter det en muskuløs mann i sin beste alder. Han følger intenst med på det som blir sagt. Han er kledd i sort der han sitter. Håret er gredd bakover og ligger i en mørk hestehale nedover hans rygg. På veggen bak ham henger det et diplom, en utmerkelse utstedt av hans lands ambassade her i Spania som en stor takk for hans musikalske bidrag inn i samfunnet. Vi skjønner at vi sitter overfor en rasende dyktig musiker. I den andre enden av stua sitter hans troende mor. Så inderlig glad for at hennes sønn er hjemme denne kvelden.

Det er visst ikke mange fredagskvelder han sitter hjemme. Vanligvis er han ute og spiller i et etterspurt band på ulike fester her i verdensbyen. Men i kveld ville han holde seg hjemme. Han visste at det skulle komme besøk. Han visste at det skulle være husmøte. Det er et lite år siden han forrige gang satt i møte med en åpen bibel og hørte Guds ord forkynt. Det var sist gang Centro Sarepta var på utreisehelg i Barcelona.

Nå har han igjen lånt sine ører til evangeliets ord. Han er tydelig preget i møte med det han hører. I blant så rykker det til i hans kinn. Noen ganger er han oppe med hånden for å tørke av tårer som presser på. En av våre studenter har akkurat avlagt sitt livs første vitnesbyrd på spansk. Nå er det vår nasjonale evangelist, Felipe Lobo, som taler sterkt og direkte ut fra Jesaja kapittel 25 om den Gud som skal oppsluke døden for evig, og tørke tårene av alle ansikter. Han taler ærlig om hvordan livet kan kaste oss i bakken igjen og igjen, samtidig som han på en gripende måte får bære frem et personlig vitnesbyrd om hvordan Gud i hans eget liv har vært den hjelpeløses hjelper og den fattiges vern, slik profeten uttrykker det.

Før vi stiger ut igjen i Barcelonas gater rekker han sin kraftige hånd i mot oss. Han ber oss komme tilbake neste gang vi er i Barcelona. Han gir uttrykk for at det var noe som traff ham i hans liv denne høstkvelden. Idet vi går så står han igjen med ei andaktsbok i hendene som bærer tittelen ”Una cosa es necesaria” (Ett er nødvendig), samt ei brosjyre for bibelkursene på Centro Sarepta.

Etter å ha gått bare drøyt 50 meter ut i kveldsmørket er vi tilbake midt på La Rambla, Barcelonas mest populære handlegate. Det var her en hvit Fiat Talento for et drøyt år siden raste forbi og tok med seg 15 mennesker inn i døden. Mer enn 130 mennesker lå skadet tilbake. Den grusomme terrorhandlingen ble for svært mange også her i byen en sterk påminnelse om hvor skjørt livet er, og hvor brått døden kan stige inn og legge familier igjen i ruiner på sin ferd. Varebilen som raste inn i folkemengden midt i den gata som våre venner daglig setter sine føtter på, ble også et av samtaleemnene i etterkant av husmøtet. Angrepet har gjort noe med dem.

”Tenk på din Skaper før sølvsnoren slites over og gullskålen slås i stykker… og ånden vender tilbake til Gud som ga den” (Fork. 12.6). Det er Salomos sterke rop inn i våre liv.
”Tenk på din skaper i din ungdoms dager, før de onde dagene kommer..” sier han i det samme kapittel. Ja; ”Tenk på din skaper!” Han som ga deg livet. Han som ga sitt liv for deg. Han som alene kan stille din sjels sult. Han som kan fylle all din trang.. I Kristus Jesus (Fil. 4.19).

 

Jan-Tore Olsen