Ett er nødvendig!

Mange prøver å få din oppmerksomhet. Mobiltelefonen har funnet ut av dine svakheter, og frister deg med stadig nye tilbud. Reels og scrolling er blitt den nye hobbyen til så mange. Den tar i gjennomsnitt 7 timer av en nordmanns tid hver dag, omtrent like mye som vi sover.

Og så har vi nyheter. De sloss også om vår tid. En stund var krigen i Ukraina spennende nok til at vi brukte noen minutter på å oppdatere oss. Etter som krigen drar ut, og vi blir vant med at bombende slår ned i sivile høyhus, må det viktigere ting til. Det kan f.eks. være en viss familiekonflikt i friidretts-VM.

Midt i dette er det valgkamp. Noen minutter må vel de også få, selv om de fleste stemmer av gammel vane. Klima. Eldreomsorg. Skoler. Forskjellene på partiene er ofte små. Det handler om litt mer til det ene og litt mindre til noe annet. Partiene sloss om vår oppmerksomhet, og frister med det beste valgflesket. Vi fulgte bedre med når en politiker stjal et par solbriller.

Vi har ikke den beste evnen til å skille mellom viktig og uviktig.

Så har vi hverdagens mange gjøremål. Det må lages middag, vaskes opp og barna må kjøres til fotball-trening. Og det skal gjøres når jeg kommer hjem fra jobb, helt tom for krefter. Vi lengter etter en sofa og noen ukompliserte reels.

Så var det de vanskelige relasjonene. Ektefellen og barna. Det kan tappe all vår energi når det ikke fungerer. Den enkleste jobb kan skvise ut alle krefter, om det er konflikter på arbeidsplassen.

Slik går dagene. Heldigvis kommer det en helg. Da kan jeg få litt mer tid til mobilen og en TV-serie.

Er det noe som ble borte for deg på veien? Var det noe viktig du hadde glemt?

Du merket ikke at du var begynt å godta de små usannhetene. Pengekjærheten. Hevntankene. Urenheten. Du oppdaget ikke at du ikke lenger snakker med Jesus om alt. Og synd som ikke får komme i lyset, den vokser. Så blir synden en mer og mer ødeleggende kraft i livet, samtidig som Guds tilgivelse blir noe selvfølgelig og lite.

Bibelen lærer oss at vi er skilt fra Gud fra fødselen av. Om ikke dette forhold blir ordnet mens vi enda lever, vil det bli en evig skilsmisse. Vi er skapt til fellesskap med Ham. Vårt forhold til ham kan kun leges ved omvendelse og tro på Jesus. Denne omvendelse og tro kan kun virkes ved Ordet. Det er nemlig Guds eget ord. Når vi tar imot dette ord som Guds Ord, så virker det syndserkjennelse og tillit til Jesus.

Dette er tema over alle tema.

– Du dåre, i dag kreves din sjel av deg, hvem skal så ha alt du har samlet!

– Til sist kom også de andre jomfruene, og de sa: Herre, herre, lukk opp for oss! Men han svarte og sa: Sannelig sier jeg dere: Jeg kjenner dere ikke!

Forholdet til Gud tar du gjerne som en selvfølge. Mitt forhold til Gud er da vel godt? Ja, er det nå det? Av alle utfordringer som hverdagen bringer, krevende nyheter, konflikter i livet og behovet for hvile, dette er det viktigste av alle spørsmål.

Ett er nødvendig!

Ole Andreas Meling