På Hallesbys hjemsted

Jeg er på Aremark. Det er en kommune som grenser til Sverige, med mye skog og idylliske vann. Her er et eldorado for kajakkpadlere og friluftselskere.

Jeg ankommer på formiddagen sentrum av Aremark. Det er en Joker og en Best bensinstasjon. «Er dette hele sentrum», spurte jeg. Ja, kjør 20 meter lenger, så er du ut av sentrum sa han.

Jeg klarte å glemme gryta i Valdres, så da får det bli gatekjøkkenmat. Sola skinner og temperaturen kryper over 18 grader. Jeg kommer i prat med noen andre som også skal ha enkel lunch den dagen. Etterhvert må jeg presentere mitt ærend: «Jeg er omreisende predikant, og skal ha møte i Aremark menighetshus i kveld.» Vi fikk en fin prat, både om mitt ærend og hans tømrerjobb.

Ved siden av kirken er det reist en stor byste av Ole Hallesby. Han var en av de virkelig store ånds-høvdinger i Norge. Han kom inn i en vekkelse som teologistudent og ble frelst der. Siden har hans vekkende forkynnelse ført mange mennesker til liv i Gud. Han stod også på barrikaden mot liberal teologi. Han var med å stifte MF som skulle være en bibeltro presteutdannelse. MF er nok ikke lenger som det var da Hallesby startet det.

«Hvordan våger du å legge deg i din seng i kveld, uten at du vet om du våkner i din seng eller i helvete», sa Ole Hallesby på radioen. Denne talen utløste en debatt som sies å være mer intens enn EF-debatten noen år senere.

Husk veilederne deres, de som har talt Guds ord til dere! Legg merke til den utgangen deres livsferd fikk, og følg etter dem i deres tro.

Fangekasa bibelcamping er også her i Aremark.