Flykaprer og sangforfatter

José Marc Flores Pereyra er kanskje et ukjent navn for de aller fleste. En helt vanlig septemberdag i 2009 var han var dog midtpunkt for hele verdens oppmerksomhet.

Josmar ble født i 1965, og vokste opp i en meget velstående familie i Santa Cruz, Bolivia. Han kom tidlig i dårlig selskap. 14 år gammel, og i sterk alkoholrus, forårsaker han en venns død i en tragisk bilulykke. 16 år gammel var han allerede trailersjåfør, alkoholisert og hadde prøvd omtrent alt som var å oppdrive av narkotiske stoffer. Etter sterke konfrontasjoner med sin far rømmer han hjemmefra, og havner i fengsel i Cochabamba. Etter et kortere fengselsopphold forsøker han som fri mann å ta sitt eget liv, dog uten og lykkes. Familien sender ham etterhvert til et anerkjent internasjonalt avrusningssenter i Mexico, i håp om at han skal løses fra sine alkohol- og stoffproblemer. Der blir han ikke lenge. På gata i Mexico, barfot, ruset og blakk, blir han tatt med inn i ei evangelisk kirke. Der møter han Jesus og blir frelst. Elleve måneder senere kommer han hjem igjen til Bolivia som et forvandlet menneske. Han er ikke til å kjenne igjen. Paulus sier det slik: ”Og Gud, som bød at lys skulle skinne fram i mørket, han har også latt lyset skinne i våre hjerter..” (2. Kor. 4.6)

Tilbake i Santa Cruz begynner han å arbeide igjen i sin fars transportfirma, og gjør det helt til sykdommen tar tak i livet hans og han ikke lenger er i stand til å gå på sine føtter. Det fører ham etterhvert tilbake i rusmisbruk og dyp elendighet. Måneder senere trygler han Gud om nåde for sine mange svik. Han blir helbredet og får tro at han er velkommen tilbake til sin dyrebare Frelser. Da setter han seg ned i pur glede, og skriver sangen «Ha vuelto a brillar el sol». Teksten lyder slik:

”Ha vuelto a brillar el sol por la mañana
Ha vuelto a brillar el sol por mi ventana
Te pido sabiduría vida de mi vida
Cambiaste todas mis penas en alegría

:/Y al saber que Jesús me ama
tengo tantas ganas de gritarle al mundo;
Si cambió mi vida, cambiará la tuya
si tú se lo pides./:”

Oversatt til norsk blir det omtrent slik:

 ”Sola har begynt og skinne igjen om morgenen
 Sola har begynt og skinne igjen i vinduskarmen min
 Jeg ber deg om visdom, du liv i mitt liv
 Du har forvandlet alle mine plager til glede

 :/Og det å vite at Jesus elsker meg
 gir meg slik lyst til å rope det ut til hele verden;
 At han som forandret mitt liv, han kan også forandre ditt liv
 dersom du ber han om det/:”

I dag skriver vi 21. januar i vår kalender. Det er soldag i Tromsø, og det vet man å feire. Det er dagen da solstrålene etter to måneders fravær, bryter inn gjennom vinduskarm etter vinduskarm i byen.

Den som har vokst opp nordpå med mørketid vet hvor mørkt og kaldt alt blir når sola blir borte, men også hvordan alt så fantastisk varmes og våkner til liv når sola er tilbake. Den som har vokst opp sammen med Jesus vet hvor mørkt og tomt alt kan bli når man kommer på avstand fra Jesus, han som i Skriften kalles «Rettferdighetens sol».

Historien vitner om at Han kom inn i vår mørke verden som en soloppgang fra det høye, og med legedom under sine vinger, slik profeten Malakias uttrykker det.

Tilbake til forfatteren; 09.09.09 blir en Boeing 537 på vei fra Cancun til Mexico City med 104 passasjerer ombord kapret. Hele verdens søkelys er rettet mot flyet når det har tatt bakken. Etter at samtlige passasjerer er sluppet fri, kommer José Marc Flores Pereyra ut – ilagt håndjern. Han hadde reist fra Santa Cruz de la Sierra tidlig samme morgen. Nyheten går verden rundt om at flykapreren er boliviansk, og tidligere har vært evangelisk pastor. Mange kan knapt tro hva de hører og ser. Midt i alle spørsmål om hvorfor, han sa selv at Gud hadde bedt ham om det, minnes vi profetens ord; «Lytt heller ikke til de drømmer som dere selv har» (Jer.29.8). Det er en farlig vei å gå om Skriften lukkes, og man i stedet begynner og lytte etter Guds røst i sitt eget indre.

Uansett vil vi si ham en varm takk for sangen!
Så er det akkurat denne sangen som er denne ukas sang her på Centro Sarepta.

Jan-Tore Olsen

Bilder: Adobe Stock