Bortkasta lodd?

Vi er på god gammeldags basar på Jærtun Lutherske Friskule. I år har de valgt Misjon Sarepta som prosjekt. Denne kvelden er det altså basar. Lokal butikk stiller med 40 kg frukt, og flere bedrifter sponser med gavekort. Hovedgevinsten er et maleri av Jorunn Sirevåg.

Even Ydstebø har andakt og jeg leder. Vi får også herlig sang av elevene. For tiden vikarierer jeg her som rektor i to måneder, så det passet jo godt at prosjektet var for Sarepta i år.

Etter andakt og mat begynner endelig trekninga. Barna sitter spente og holder et godt tak rundt de verdifulle loddene. Så stirrer de intenst opp mot veggen. Snart kommer det et nytt tall. «Grønn P – 43» roper Tage Emil. Det går litt tid. «P-43» roper han en gang til. Har noen «Grønn P 43». Der rekker en opp handa, og snart sitter han med en stor fruktkorg i fanget. Mange misunnelige øyne stirrer mot den glade vinneren.

Even sitter tålmodig og venter på hovedgevinsten. Når alle fruktkorger er delt ut, så ropes et siste nummer opp. Og der, selvsagt, rekker Even opp handa og drar glad hjem med en fin gave til kona.

«Eg vant ingenting, loddene var helt bortkasta», sier en elev. Tage Emil prøver å trøste. «Ja, men nå har du jo fått være med slik at de får høre om Jesus i Spania». Eleven tenker seg litt om og, så sier han: «Nei, da var det jo ikke bortkasta!»

Ole Andreas Meling