Manns modenhet

Ef. 4,11-14

Vi skal vokse til manns modenhet. Vi skal ikke alltid være småbarn i troen. Hva er det? Paulus svarer: En manns moden kristen, lar seg ikke kaste og drive omkring av hver lærdomsvind. Det er noe stødig over ham.

Med barn er det motsatt. De er rastløse og ustadige. De kjeder seg fort, og skal stadig ha noe nytt. Den kritiske sansen er lite oppøvd, og evnen til å prøve hva som er godt, er liten. Alt som glitrer og ser gøy ut, tiltaler barnet. De trenger derfor noen som passer på dem og ser til dem. De trenger eldre kristne, med manns modenhet. Og de må selv forstå at de trenger det, så de lytter til slike.

Jeg møter mange kristne med manns modenhet når jeg reiser rundt. Det er ikke de gråe hår eller allminnelig livserfaring som har gjort dem til det. De har gått å hørt Guds Ord. År etter år. De har lest sin Bibel. Dette har gjort noe med dem. Sakte og langsomt skjer det en åndelig modning. Et tre vokser ikke fort.

De har møtt mange lærdomsvinder. Men de har også lært å skjelne Guds Ord fra menneskeord, Guds kraft fra kjødelige virkemidler. De merker hva som gir mat og hva som er uten ånd og kraft. Vitnesbyrdet kan gjerne være mangelfullt og umodent, bare det er ekte. De merker når Gud arbeider på mennesker. Da ser det ikke alltid så pent ut i starten.

De hører også etter om det er lærte teorier, eller erfart og selvopplevd. Er de bare skolert av mennesker, eller er de skolert av Gud?

Disse kristne er ikke alltid så høyt aktet. Det er ikke her vi tenker den store åndsfylden er. Det nye og glitrende, der det er mye folk og mye stemning, det får større ære. Her er de få, og mange har gjerne grått hår. Men du kan regne med dem. De kommer igjen og igjen når det kalles inn til møte.

Alle som lærer dem å kjenne, merker at Jesus betyr mye for dem. Ordet de har hørt har virket det i dem. Behovet for nåde er så stort. De anfektes stadig av sine egne tanker og handlinger. Derfor trenger de stadig å høre om Jesus. Ordet om Ham, er mat.

Vi skal legge nøye merke til hva Paulus sier er nøkkelen til åndelig vekst. Han sier det i vers 11. «Han er det som ga noen til apostler, noen til profeter, noen til evangelister, noen til hyrder og lærere… for at …» Vi trenger forkynnelsens nådegave for å kunne vokse. Det er det vi ser fruktene av på mange av våre bedehus. Vi må også lengte etter bli som dem!

Ole Andreas Meling

foto: adobe stock