Oppstart av leksehjelp: Fellesskap og mestring

Forrige mandag startet vi opp igjen leksehjelpen for barn og unge i Alfaz del Pi, et av diakoniprosjektene vi har ut fra Centro Sarepta. Hver mandag og onsdag framover ønsker vi å tilby barn og ungdommer støtte med skolearbeidet – helt gratis.

Formingsaktivitet på første samling.

Ved semesterstart var vi så heldige å ha flere nye frivillige med på laget – to dansker, en nordmann og en spanjol, i tillegg til to erfarne koordinatorer. I Spania varierer det hvilke tilbud kommunene gir av gratis leksehjelp. De som har mulighet, kan betale for private tilbud, men for de fleste spanjoler er dette lite aktuelt.

Så langt har vi hatt elleve elever i ulike aldre, nasjonaliteter og fra forskjellige skoler, alle med forskjellige faglige og sosiale behov. Sannsynligvis vil flere bli med etter hvert som lærerne får svar på kartleggingsprøvene som gjennomføres i begynnelsen av skoleåret.

Kulturhuset midt i sentrum av Alfaz.
(Foto: Alfaz.es)

I forkant av oppstarten forberedte vi bli-kjent-aktiviteter som et første steg for å skape trygghet og fellesskap. Dette bidrar til at elevene føler seg komfortable med gruppen som skal veilede dem resten av skoleåret 2024-2025. Vi har også utarbeidet faghefter tilpasset ulike alderstrinn, slik at vi har relevant materiell tilgjengelig når barna ikke har konkrete lekser med seg.

Barna kommer til Kulturhuset rett etter skoletid, strategisk plassert rett over veien for den ene av de to barneskolene her i landsbyen, med det klingende navnet «Santisimo Cristo del Buen Acierto». Noen kommer også fra ungdomsskolen som ligger et par steinkast unna. I øverste etasje på Kulturhuset ønsker vi dem velkommen til et klasserom hvor de kan fordype seg i fag som matematikk, engelsk og spansk. Samtidig legger vi til rette for små pauser med leker og aktiviteter som gir en avkobling fra skolearbeidet.

Leksehjelpen fra Sarepta er en viktig mulighet for elevene til å få den ekstra støtten de sårt trenger i et mindre fellesskap hvor de kan oppleve mestring. Undervisning i store grupper gir nemlig ikke alltid den individuelle oppmerksomheten enkelte elever har behov for.

På kulturhuset disponerer vi egnede lokaler to ganger i uken.

Vi er takknemlige for samarbeidet med kommunen, som gjør det mulig for oss å bidra til lokalsamfunnet vi er en del av. Leksehjelpen er et flott eksempel på hvordan samarbeid og felles innsats kan hjelpe og støtte barn og unge. Etter hvert som disse elevene gjør framskritt i skolearbeidet, forbedrer de ikke bare sine akademiske ferdigheter, men utvikler også selvtillit og motivasjon til å nå sine mål.

Skrevet av Paola C. Norbye

(Forsidefoto: Adobe stock)