Hva vi kan lære av mor Teresa og abort?

Abortloven kan utvides. Regjeringen foreslår i disse dager å utvide retten til selvbestemt abort til 18 uker, mot 12 uker i dag. I dag må kvinner innom en nemnd om de vil ta abort mellom 12 og 22 uker. Norges største ulov, kan bli enda verre.

I utredningen av den nye loven, ble det gjort en større undersøkelse over hvordan kvinner opplevde møtet med en nemnd. Her kommer det fram at de fleste opplevde dette ubehagelig. Det er jo ikke veldig overraskende. En kommentar som gjengis i rapporten er hjerteskjærende:

«Jeg hadde ikke lyst til at dette skulle ta tid. Jeg syntes det var så skummelt at han hadde blitt så stor inni meg allerede. Og det er jo den følelsen av å ha et levende barn i magen som ikke skal leve. Det er jo liksom en helt sånn grotesk ting»

Når en har bestemt seg for abort, vil en det skal gå fort. Følelsen av det levende barnet som vokser seg stadig større, gjør så vondt for samvittigheten. En nemd gjør denne smerten enda noen dager lenger. Regjeringen viser med den nye loven, en morbid medfølelse med kvinnens smerte. Det skal være minst mulig ubehagelig å drepe et barn.

Mor Teresa var en katolsk nonne som arbeidet i slummen i Calcutta. Hun uttalte seg sterkt mot abort. Hennes stemme er verdt å lytte til.

«Et hvert land som aksepterer abort, lærer ikke sitt folk å elske, men å få det de ønsker med vold.»

«Abort dreper dobbelt. Først dreper det barnets liv. Deretter dreper det morens samvittighet. Det er veldig anti-feministisk. ¾ av ofrene er kvinner. Halvparten av barna og alle mødrene»

I sin tale som hun holdt da hun vant fredsprisen, sa hun:

«Det som ødelegger freden mest i dag, er skriket fra det ufødte barn. For hvis en mor kan drepe sitt eget barn i mors liv, hva hindrer da oss i å drepe hverandre?»

«Hvordan hjelper vi en kvinne til ikke å ta abort? Ved kjærlighet. Vi må minne oss på at kjærlighet betyr å gi til det gjør vondt».

Mor Teresa elsket ikke bare med ord. Hun elsket kvinnene i en vanskelig situasjon så det gjorde vondt. «Ta ikke abort, gi barnet til meg!», sa hun. Over 3000 barn ble berget fra abort ved hennes hjelp. «Og disse barna har fylt oss med så mye kjærlighet og glede», forteller hun.

Mor Teresa lærer oss to ting. Sannhet og kjærlighet. Hun taler tydelig, men hun er ikke blind for at abort ofte skyldes veldig vanskelige livssituasjoner. Hun har ikke bare en hard pekefinger. Hun har også en hjelpende hånd. En hånd som er villig til å lide ondt for å hjelpe.

Som bibeltroende kristne må vi hegne like fast om begge deler.

Ole Andreas Meling