La Coruña

La Coruña er en by med ca 250.000 innbyggere, helt nordvest i Galicia. På gjennomreise stikker jeg innom Reto på leting etter et ektepar som jeg helt tilfeldig møtte i et bryllup for et par år siden. Reto er en kristen bevegelse som uten ett øre i offentlige tilskudd, driver et imponerende og omfattende arbeid inn mot rusmisbrukere. De arbeider på verdensbasis, og har også et senter langt inne i indre Østfold. Deres base ligger imidlertid i Spania, hvor de har virksomhet over store deler av landet.

La Coruña 3

Det viser seg at ekteparet jeg leter etter har flyttet til ett av Reto sine senter lenger sør i Galicia. Jeg inviteres likevel med på bibelstudium senere på kvelden. Det er fast post på programmet hver tirsdag kveld.

Det er José Carlos Fernandez som underviser. Det gjør han hver tirsdag. Han har vært i La Coruña de siste nitten årene, og er pastor for flokken. Ingen sang blir sunget, ingen informasjon blir gitt. Dog blir det bedt ei kort bønn før Skriften åpnes. Og så undervises det uten avbrudd i en time og tyve minutter. Rundt sytti mennesker er samlet, de aller fleste tidligere rusmisbrukere. Mange av dem er fortsatt i rehabilitering. De sitter alle med en åpen Bibel på sitt fang. Det undervises grundig og med lidenskap. Ingen ser på klokka. Det blas i bibler, strekes i bibler og lyttes oppmerksomt. Og jeg kjenner at Ordet også når inn i mitt eget hjerte, der hvor jeg sitter midt i en flokk som åpenbart hungrer og tørster etter mer av Guds Ord.

Etter at bibelstudiet er ferdig, er middagsbordet dekket kl. halv ti på kvelden. Pepsi light og kjøttdeig med spagetti står på menyen. Og masse god prat.

La Coruña 1

I det jeg skal sette meg i bilen for å kjøre videre, er det et ektepar som inviterer meg med seg hjem. De har 20 års bryllupsdag denne dagen. Likevel åpner de sitt hjem for en fremmed. Det blir en sen kveld, hvor sterke livshistorier løftes frem. Jeg må på nytt undre meg over hva Gud makter å utrette i menneskers liv. Denne gang i møte med en tidligere ateist og ei spåkvinne.

Jeg reiser videre tidlig neste morgen, betydelig rikere enn da jeg kom. Gud gjør sin gjerning også nord i Spania. Litt ut på kvelden tikker det inn en mail fra pastoren. Han måtte bare få si et hjertelig takk for andkatsboken “Ett er nødvendig” som han fikk lagt i hendene kvelden før.

Jan-Tore Olsen