Fjernstudier i Spania – noe for deg?

Å bo et år i Spania er bare en urealistisk drøm for mange, og kan virke helt umulig å gjennomføre. Men det er ikke umulig! I 2016 er det så mange muligheter for å studere over nett. Gjennom Sarepta får du en unik mulighet til å flytte til Spania, være et vitne om Jesus blant ungdommer her nede, i tillegg til å studere det du ønsker.

Hvilke yrker kan jeg ta?
Om du har tenkt å bli lærer finnes det et hav av ulike muligheter. Du kan ta utdannelsen din over internett. Vil du studere økonomi? Vil du ta historie, samfunnsfag eller matte?  Dette går også an å gjøre over internett mens du bor i Spania. Forskjellen er at du kan lese på pensum langs bassengkanten eller på stranda i Malaga i Spania, istedenfor på en kald lesesal i Norge. Er du mer interessert i språk går det an å ta både norsk, spansk og engelsk over internett. Det er gode forhold for å praktisere både engelsk og spansk her nede. Ønsker du å ta videreutdanning? Bli barnehagelærer? Har du interesse for salg og markedsføring? Alt dette kan tas over internett. Er du interessert i ernæring eller medisin? Da kan du studere dette på den norske skolen som ligger et lite stykke fra Malaga, i Fuengirola. Her er alle forelesningene på norsk, og alle eksamener blir tatt her nede. Da får man både i pose og sekk – spansk vær, venner og kultur, samtidig som du kan gjøre det godt på den norske skolen her nede.

 

Hva med eksamen?
Eksamensformene varierer innenfor de forskjellige studiene. Når det gjelder muntlig eksamen tilbyr noen skoler å ta det over Skype på internett. Andre gir deg valget, om du vil ta det over internett eller komme hjem til Norge for å utføre eksamenen. Når det gjelder skriftlig eksamen går det an å søke om å ta eksamenen på en skole her nede. Hvis du er mer gira på å ta eksamen i Norge har SAS og Norwegian mange billige flybilletter når du reiser utenom sesongen. Og litt arbeidsro og innevær i Norge er kanskje ikke negative faktorer i eksamenstiden.

Har jeg råd til å bo et år i Spania og studere?
Ja, det har du! Tar du et fulltidsstudie i Spania får du dekket dette av lånekassen. Du får utbetalt rundt 7500 i måneden. I tillegg får du et ekstra stort stipend i starten av hvert semester. Dette dekker husleie, skolebøker, mat og mye mer. Å bo i Spania er billig. Husleien blir ikke mer enn 3000 i måneden, men strøm og internett kommer i tillegg. Maten i Spania er billig, og kollektivtrafikk og sosiale aktiviteter koster mye mindre her enn i Norge.

Hva med hjemreiser? Hva med feriene? Blir det dyrt med alle flyturene? Overraskende nok er det veldig billig å reise fra Spania til Norge. Min erfaring med reising er at det er billigere å reise fra Spania til Norge enn å reise fra for eksempel Stavanger til Tromsø. Og er du tidlig ute og bestiller litt utenfor sesongen trenger du ikke å betale mer enn 700-1200 kr for en billett.

Her kommer en liten oversikt over noen skoler som tilbyr nettstudier du kan ta mens du bor i Spania:
Fjellhaug Internasjonale Høgskole: Kristendomskunnskap, RLE, Bibel om misjon(deler av studiet), musikk (deler av studiet), teologi og misjon (mesteparten kan tas over internett), teologi og misjon master (mesteparten kan tas som fjernstudent).
Les mer på http://fih.fjellhaug.no/studier/fjernstudier/

Høyskolen Kristiania har mange forskjellige nettstudier: Økonomi og regnskap, HR og ledelse, Salg og markedsføring, Medier kommunikasjon og PR, Helse, ernæring og trening, Pedagogikk og samfunn, generell studiekompetanse.
Les mer her: https://www.nks.no/alle-studier

Høgskolen i Telemark har en haug med forskjellige nettstudium. Noen av dem er samlings- og nettbasert. Samlingene er ikke obligatoriske men det anbefales å komme på dem. De tilbyr studier som barnehagelærer – bachelor, Energy and Environmental Technology, Engelsk årsstudium, Formgiving kunst og håndverk, grunnskolelærer 1-7, Grunnskolelærer 5-10, Historie, Idehistorie, Master i Industrial IT and Automation, Årsstudium i Matematikk 1, Årsstudium i Naturfag, Årsstudium i Norsk, Master i Process Technology, Årsstudium i Spansk og latinamerikanske språk og kultur, Utdanningsvitenskap, master, med fordypning i engelsk, norsk eller samfunnsfag, deltid.  Du kan lese mer her: http://www.hit.no/Studietilbud/Finn-studier

Høgskolen i Østfold har også et vell av nettstudier. Alt fra studier som har med takst på boliger å gjøre til studier i spansk.
Les mer: http://www.hiof.no/studier#/filter/kat_80

Høyskolen i Volda tilbyr nettstudie i RLE og mange forskjellige typer videreutdanning.  Du kan ta Forvaltningsarbeid, kommunal økonomi, historie, IKT i barnehagen, religion livssyn og etikk, Samfunnsfag, Engelsk, Matematikk for 1.-7. Årstrinn, Matematikk for 5.-10. Årstrinn, Norsk fordjupning og flere andre typer videreutdanninger du kan lese om her: http://hivolda.studiehandbok.no/categorysearch/search/34133?SelectedIDs%5B%5D=21&SearchButton=

Om RLE-studiet: http://www.hivolda.no/hivolda/om-hogskulen/avdelingar/humanistiske-fag-og-lararutdanning/religion_-livssyn-og-etikk/studietilbod/nettstudium?lang=nyn

 

Atlantis medisinske Høyskole ligger i Spania, og er en norsk høyskole. Denne skolen tilbyr studier i Bachelor i ernæring, Bachelor i medisin, Årsstudium i grunnleggende medisin og Halvårsstudium i anatomi og fysiologi. Les mer her: http://www.amh.no/snarveier/studier/

Om du allerede kan spansk er det mulig å studere ved et spansk universitet eller høgskole. Spania har 72 skoler, 65 studier og 124 forskjellige yrker det går an å utdanne seg til. Les mer om det her: http://www.studievalg.no/utdanning/utlandet/europa/spania

Eksemplene ovenfor…… er bare noen eksempler……det finnes mange flere muligheter enn dette. (red.)

Skal man livnære seg i Norge i dag er det lurt med utdannelse. Å jobbe for Jesus og være et vitne for ham er likevel det viktigste. I Spania er det en ypperlig mulighet å kombinere begge deler. Du kan lese og studere på dagtid, og henge med spanske ungdommer på ettermiddager og helger og være et vitne, be de med på møte og fortelle de om det viktigste vi har fått høre i livet. I tillegg føles det veldig godt å sitte å lese, skrive oppgaver og notater ute i 20 varmegrader i midten av Januar.

Velkommen som fjernstudent til Spania!

(hilsen fra en som er med i Sareptas ungdomsteam dette året)

One thought on “Fjernstudier i Spania – noe for deg?

Comments are closed.